Hur går det till?

Bokning

Fotografering av par och kärlekspar

Första steget är att skicka en förfrågan via bokningsformuläret längre ner. Går även att kontakta mig via telefon. 

Det bästa är att skicka förfrågan några månader innan själva fotograferingen för att vi ska hitta ett datum som passar men såklart går det att skicka senare och då gör jag mitt bästa för att hitta ett datum. 

När vi kommit överens om datum så får ni en faktura på er mail på bokningsavgiften som garanterar er bokning. 

Fotografering

Julia och Leo

 På fotograferingsdagen ses vi på utvald plats. Platsen väljer ni om ni vill eller så väljer jag plats efter era önskemål. Det brukar ta ca 1 timme men jag är flexibel. Det får ta den tid det tar. Pauser tar vi om ni vill såklart. 

Urval & Tillval

maline1_leilaalmqvist2019

Inom 2 veckor efter fotograferingen kommer du/ni får en inbjudan via er mail till ett privat galleri och kan då i lugn och ro kika igenom bilderna och även välja vilka ni vill ha. Jag kommer att skicka info om hur det går till. Det går alltid att köpa till flera bilder om man skulle vilja det. Ni får bilderna både som högupplösta ( för utskrift, album mm) och webbupplösta för Internet. 

Leverans

Fotografering av par och kärlekspar

När ni sedan valt vilka foton ni vill ha och även kanske en förstoring så kommer du/ni få en länk där ni kan ladda ner era bilder. Väljer ni ett vackert USB minne så kommer det på posten, det gäller även förstoring. IOM detta så skickar jag slutfakturan där bokningsavgiften såklart är avdragen. 

Lite info om färg och form

Det är med kläder då?

För att bilderna ska bli så bra som möjligt förutom att mycket  ligger hos mig som fotograf såklart, är vad ni har på er för att bilderna ska bli harmoniska och inte spreta åt alla håll.  

Här kommer lite tips och ideer men glöm inte bort det viktigaste och det är att ni ska trivas i det ni har på er. 

Liten checklista

 • Tänk gärna tidlöst  så du inte funderar om några år vad sjutton du hade på dig 🙂
 • Ha inte obekväma kläder, det kommer att spegla sig i bilderna. Så klä dig bekvämt
 •  Blanda gärna mönster och struktur
 • Planera gärna i förväg så det inte blir stress före

Använd gärna 

 • Jordnära och neutrala färger
 • Ljusa pasteller
 • Matcha gärna varandra om ni är fler. Färgerna behöver inte vara samma bara de fungerar ok ihop
 • Tänk även neråt, alltså vad ni har på fötterna. Barfota på sommaren i naturen är vädligt fint
 • Ta gärna med ombyte om ni vill ha variation i bilderna
 • Gillar ni accessoarer så ta gärna med det (hatt, schal mm) 
 • Välj plagg som det går att röra sig, gäller framför allt om det är barn med
 • Tänk på att det kan bli kallt även på sommaren så ta med nåt varmt att dra på före, under och efter. 
 • Begränsa antal färger till ca 3

Undvik gärna 

 • Tryck och mönster, då det tar bort fokus från er
 • För starka färger som neon, klar rött och helst inte kritvitt närmast ansiktet då det  kommer att reflektera ljuset i ansiktet
 • Undvik för smårandigt och pickigt.
 •  Undvik kritvit närmast ansiktet  då det kan lura kameran att studsa ljuset. 

Färgpalett 

Använd gärna denna färgpalett av färger som jag tycker blir jättefina och som går att matcha varandra. Men som jag sagt förut så ska du trivas i kläder och i färgen, så finns dina färger inte med på paletten så är det helt ok. Detta är bara ett förslag om man tycker det är svårt det här med färger. 

När och vilken tid ska vi fota?

Har du hört att ljuset är amazing på kvällen?  Jag kan tjata om ljuset och fler fotografer med mig men det är för att det är så stor skillnad i ljus mitt på dagen och nån timme innan solen går ner. 

På dagen står solen högt och ger fula skarpa fula skuggor och kan även bli så ljust så det bränner ut områden. 

På kvällen blir mjuka skuggor och man slipper kisa med ögonen. 

Men vilken tid då ska vi fota?
Dessa tider under sommarhalvåret beroende på var i landet man bor. 
Maj ca 19.30
Juni ca 20.30
Juli ca 20.15
Aug ca 19.15
Sept ca 18.00 

Är man på en plats med buskar och träd så kan man tidigarelägga lite. Vill man komma åt det vackra ljuset men är kvällstrött så kan jag tipsa om att ljuset i september/oktober är super

Men jag har full förståelse för om kvällstider inte passar alla och såklart fotograferar jag alla tider på dygnet 🙂  så passar en em er bäst tex så fungerar det också 🙂

Och så lite små andra råd

Lite obekväm framför kameran

Både stora och små människor kan tycka det är jobbigt att stå framförkameran, även jag . Vad ska man säga? Ska jag le på kommando? Jag vet inte hur jag ska stå eller sitta? Frågorna kan vara många. Det är helt ok att känna sig lite obekväm men jag känner mig ganska säker på att
det kommer kännas bättre efter en liten stund när vi möts och sen kommer vi ha en trevlig stund
tillsammans.

Förbereda barn

Är det lite större barn så kan man förebereda dom att de ska träffa en fotograf och ta bilder. Berätta att jag heter Leila och visa gärna en bild på mig. Finns på min hemsida. Och att vara utvilad och inte hungrig är jätteviktigt för humöret. Nåt som även är superviktigt är att ni föräldrar inte blir stressade av att barnet inte gör som ni säger, stress smittar av sig och säg inte till barnen hur de ska vara eller inte vara. Då är det lätt hänt att de sätter sig på tvären 😉 . Skulle det vara så att de inte vill vara med på bild så kan jag börja med att fotografera er vuxna och sen när de vant sig vid mig även fotografera dom. 

Sitta, stå eller gå?

Ni får gärna komma med förslag på poser och även berätta om ni önskar nåt särskilt. Jag kommer att leda er lite så det blir variation i bilderna. Jag kan be er sitta på huk, flytta en arm mm. Så det kommer nog att bli både att sitta, stå och gå 🙂 

VANLIGA FRÅGOR

Du bokar via det formulär som finns längst ner på sidan eller kontaktar mig via kontaktformuläret.

Vid oväder som regn mm så bokar vi om till ett annat datum.

Skulle du/ni var sjuka eller jag så bokar vi om till annat datum.  Och med tanke på Corona så bokar vi även om vid minsta symptom på det för allas säkerhet. Gäller även mig som fotograf.

Jag vet hur det känns för jag känner lika framför kameran.   Därför har jag det i åtanke och gör allt för att det ska bli en avslappnad stund. Jag babblar mycket och det brukar hjälpa. Under en fotografering så stressas det inte utan vi tar allt i din takt. Jag kommer ge lite instruktioner om du känner dig osäker på hur du/ni ska stå mm. 

Jag skickar ett avtal via er mail som ni läser igenom i lugn och ro. Är det funderingar så är det bara att ringa eller maila mig. 

Det är helt naturligt att vissa barn har myror i brallan 😍 och det är precis som det ska vara . Vi tar det i deras takt och jag lär känna dom  lite före fotograferingen.  Så tänk inte på det för det kan få motsatt effekt. Är mamma/pappa lugn så brukar de slappna av bättre. 

Klädsel är valfritt efter smak och tycke, det är viktigt för mig att ni känner er bekväma. Bra att  tänka på  att stora mönster kan bli rörigt i bilden. Klä er gärna i liknande toner för att få en fin harmoni i bilden. Toner som kameran gillar är dova färger. Beige, rosa, blå, grön. Men trivs du i svart då kör på det. Bekväma är det viktigaste

Ni betalar en bokningsavgift i samband med bokning på 25 % av totalbeloppet och det garanterar er tid.  Därefter betalar ni resterande belopp efter fotograferingen i samband med bildleverans. Betalningen sker mot faktura via Frilans finans som levereras till e-post. Betalningsvillkoren är vanligtvis 30 dagar.

Jag fotograferar i ett format som heter RAW för att behålla all fil information och RAW filer måste man ha speciellt program för att kunna se. Det betyder att jag måste framkalla bilderna i datorn (som negativen förr) göra lite små justeringar. Så bilderna leveras ca 1 till 2 veckor.