Vad är fint väder?

De flesta av oss älskar sol, även jag. Det blir ljust och solen strålar värmer gott. Och då kanske många tror att det är ju perfekt en molnfri dag att passa på att ta lite bilder, eller hur?  Men kanske  du och jag tänker lite annorlunda där då det gäller vid en fotografering.

Kan det bli alldeles för soligt?

Ja, då solen skapar starka skuggor, kontraster och vi har en förmåga att kisa med ögonen då solen är skarp. Mycket kan man redigera i bildprogram men inte utfrätta partier, där finns ingen information alls.

Funkar molningt bättre?

Absolut, molnen dämpar det starka ljuset och vi får ett mer jämt ljus. I starkt solsken letar jag skugga då jag ska fotografera men vid molnigt behövs inte det. Sen slipper man ju kisa när himmelen är full med moln.

Sommar

Men på sommaren då? När solen står högt och det ofta kan vara molnfritt? Då passar det jättebra att fotografera lite senare på kvällen då solen står lågt och det ger ett fantastiskt ljus.

När jag letade bland mina foton hittade jag ett exempel, inte det bästa men då jag slänger alla sådana här bilder så var det bara denna jag hitta 🙂

 

Barnfotografering
Sibel dansar i solskenet och här ser man verkligen vad det starka ljuset gör med hennes ansikte och klänning. Denna bild gick inte att rädda i Photoshop.
Barnfotografering
Här har har Sibel flyttat sig från den starka solen och är i skuggan och nu är ljuset perfekt i hennes ansikte.

Hoppas du kanske nu fått lite tips då du fotograferar och kanske inte tänkt på det där med sol, moln och skugga.

Lämna ett svar